Érzelmi intelligencia – Miért fontos?

Az érzelmi intelligencia nagyban befolyásolja, hogy kik vagyunk. Hatással van szinte mindenre életünkben. Ugyanúgy fontos abban, hogy sikeresek lehessünk, mint abban, hogy ne kövessünk el sokszor visszafordíthatatlan hibákat.

Az alábbiakban foglaljuk össze szerepét.

Mi az érzelmi intelligencia?

Az érzelmi intelligencia (EQ) az a képesség amely abban segít, hogy felismerjük, kontrolláljuk érzelmeinket, valamint hogy megértsük, értelmezzük és befolyásoljuk másokét.

Mit befolyásol?

Segít személyre szabott következtetések levonni a történésekből, tapasztalatokból

Amikor agyunk regisztrálja élményeinket nem csak adatokat gyűjt. Az emlék részét képezik érzéseink is, melyek alapvető jelentőséggel bírnak az élmény és a hozzá fűzött képek kialakításában. Gondoljunk bele, mennyire más emlék rögzülhet valakiben pld. egy olyan utazásról, amelyet harmóniában és örömmel töltöttünk el, és egy olyanról, amely veszekedéssel telt. Az érzelmi intelligencia segít abban, hogy érzéseinket értelmezzük, kontrolláljuk és a legjobbat hozzuk ki az adott pillanatból.

Mások érzelmeinek értelmezése, befolyásolása

Az EI segít mások érzelmeinek megértésében, reakcióik, vagy várható  cselekvéseik megjósolásában. Képzeljük el például, hogy egy mérges emberrel állunk szemben, latjuk összekulcsolt kezeit, összeráncolt homlokát, a haragot a szemében, hangját felemeli, kezét ökölbe szorítja, majd egy lépéssel közelebb is lép hozzánk.

Ebből le tudjuk vonni a következtetést, hogy meg akar ütni valakit, ebben az esetben talán minket. Az érzelmi intelligencia szerepe nem csak mások érzelmeinek felismerése, de a képesség arra is, hogy mások érzelmeit számunkra megfelelő irányba tudjuk befolyásolni.

Motivációt ad a cselekvéshez

Az érzelmi intelligencia másik jelentősége, hogy érzelmeink kontrollálásával, irányításával megadja a megfelelő lökést, motivációt, hogy cselekedjünk. Az előző példát véve, ha azt érezzük, hogy meg akarnak minket támadni egész biztosan reagálunk rá érzelmileg. Megfélemlítve érezhetjük megunkat, akár haragot is válthat ki a támadás ténye, és az érzés felkészíti testünket az azonnali reakcióra, amennyiben tényleg támadásra kerül sor. Az EQ szerepe, hogy kontrollálni tudjuk magunkat érzelmileg felfűtött helyzetekben is, hogy az adott pillanatban megfelelően cselekedhessünk.

Szerepe a hétköznapi életünkben

Szociális kapcsolatok

Az emberi kapcsolatok óriási szerepet játszanak életünkben. Hogy milyen sikeresen tudjuk ezen kapcsolatokat kezelni, nagyban függ az érzelmi intelligencia szintünktől. Ez segít a minőségi emberi kapcsolatok építésében is, hiszen a magas érzelmi intelligencia segítségével nem csak felismerjük mások érzelmeit, analizáljuk nem verbális kommunikációjukat, de bele is tudjuk magunkat helyezni az ő helyzetükbe. Így az adott helyzetben a megfelelő, vagy éppen szándékaink szerint leghatékonyabb reakciót tudjuk produkálni.

Egészségesebb életmód

Az EI az egészséges, produktív szokások kialakításában is segít. Hozzájárul, hogy negatív érzéseinken könnyebben úrrá tudjunk lenni és ellen tudjunk állni a kísértésnek. Jobban tudjuk mentális energiáinkat a pozitív és produktív dolgok felé irányítani.

Karrier, szakmai teljesítmény

Az érzelmi intelligencia a munkahelyen jelentős szerepet játszik. Nem csak olyan negatív érzelmek kezelésében segít, mint a stressz, vagy a harag, de mások érzelmeibe belelátva jobban tudjuk irányítani munkatársainkat, vagy éppen a konfliktushelyzeteket is hatékonyabban tudjuk megoldani. A magas érzelmi intelligencia kiváló alap az ügyfélkapcsolatok menedzseléséhez is.

Tehát miért fontos az érzelmi intelligencia?

Érzéseink képzik az alapját annak, hogyan állunk az élethez, mindannak ami motivál minket. Ugyanakkor nagy szerepet játszanak negatív szokásaink kialakulásában és táplálják irracionális döntéseinket.  Érzelmeinket az EI segítségével sikeresen tudjuk kezelni.

Az érzelmi intelligencia képességek olyan tárháza, meg segít az érzelmek felismerésében és azok kezelésében – nem csak saját, de mások esetében is.

Az érzelmi intelligencia valószínűleg az egyik legfontosabb tényező mely ahhoz segít hozzá, hogy boldog kiegyensúlyozott életet élhessünk.

Akit a továbbiakban is érdekel a téma, annak javaslom Daniel Goleman könyvét.

Forrás: